Een beugel: hoe, wat en waarom?

Nieuws

By Website Bouwer

Staan uw tanden scheef, naar voren of juist te ver naar achteren? Dan kan een beugel een goede oplossing zijn. Een beugel zorgt ervoor dat uw tanden netjes recht naast elkaar komen te staan, waardoor u vol zelfvertrouwen kunt glimlachen. Daarnaast kan een beugel uitkomst bieden bij een te krappe mond of kiezen die niet goed op elkaar passen. Een orthodontische behandeling, uitgevoerd door een tandarts of orthodontist, kan in deze gevallen de juiste oplossing zijn.

Wanneer heeft u een beugel nodig?

Een beugel kan scheve tanden rechtzetten, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook het schoonmaken van uw gebit vereenvoudigt. Een regelmatig gebit kan het kauwen, lachen en praten verbeteren. Scheve tanden of kiezen kunnen pijn of ongemak veroorzaken bij deze activiteiten. Mondgewoonten zoals duimen, tongpersen of het gebruik van een fopspeen kunnen de vorm en stand van uw kaak, tanden en kiezen beïnvloeden. Ook een ongeval of vroegtijdig verlies van melktanden kan leiden tot ongewenste tandposities. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel omdat ze niet tevreden zijn met hun gebit of door een ongeval hun tanden scheef zijn gaan staan.

Bij kinderen start de behandeling meestal wanneer de laatste melktanden gewisseld zijn. Bij een groeiachterstand van de onderkaak kan de behandeling eerder beginnen, bijvoorbeeld met een ‘activator’ of blokbeugel, om de groei tijdens de groeispurt te beïnvloeden.

Voorafgaand aan de behandeling

Een beugelbehandeling begint altijd met een vooronderzoek. De tandarts of orthodontist maakt een analyse, behandelplan en begroting voor uw specifieke situatie. Tijdens dit vooronderzoek worden foto’s en gebitsmodellen van uw gebit gemaakt.

Na het vooronderzoek volgt een vervolgafspraak waarin het behandelplan en de begroting worden besproken. In het behandelplan staat welk type beugel u krijgt en hoe lang deze gedragen moet worden. De duur van het dragen van een beugel hangt af van de frequentie waarmee een uitneembare beugel gedragen wordt en of u zich aan deze frequentie houdt. Bij kinderen spelen de wisselfase en groei ook een rol.

De begroting bevat de behandelcodes en prijzen voor de voorgestelde behandeling. In sommige gevallen zijn meerdere beugels nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Met een beugel kunt u uw gebit verbeteren en mogelijke ongemakken verminderen. Overleg met uw tandarts of orthodontist voor een behandeling die bij u past.