Een tand of kies laten trekken bij de tandarts

Nieuws

By Website Bouwer

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een tand of kies getrokken moet worden. Vaak is dit nodig bij ernstige tandbederf of tandvleesontsteking. Soms is het noodzakelijk om ruimte te maken voor een beugel. Verstandskiezen worden vaak getrokken vanwege ruimtegebrek, wat irritaties en ontstekingen kan voorkomen. Ook als verstandskiezen onder het tandvlees blijven zitten en pijn veroorzaken, kan trekken de beste oplossing zijn.

Een Leegte in Uw Gebit

Na het trekken van een tand of kies ontstaat er een lege plek, wat kan leiden tot verschuiving van de omliggende tanden en kiezen. Dit kan niet alleen leiden tot een scheef gebit, maar het ziet er ook esthetisch minder fraai uit. Daarom is het vaak nodig om de lege plek op te vullen. Dit kan met een prothese, plaatje, frameprothese, brug of implantaat. Overleg met uw tandarts welke optie het beste bij uw situatie past.

Voorbereiding op het Trekken van een Tand of Kies

Als de afspraak is gemaakt, is het normaal om nerveus te zijn. Zorg ervoor dat u goed eet voor de ingreep; een lege maag kan onaangenaam zijn. Blijf uw gebruikelijke medicijnen innemen, maar meld het gebruik van antistollingsmiddelen ruim van tevoren aan uw tandarts. Mogelijk moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen in overleg met uw behandelend arts. Ook het gebruik van andere medicijnen moet aan uw tandarts worden doorgegeven.

Hoe Wordt een Tand of Kies Getrokken?

Voordat de tandarts begint, wordt u eerst verdoofd. Zodra de verdoving werkt, maakt de tandarts het tandvlees rond de tand of kies losser en probeert wat beweging in de tand of kies te krijgen. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar het is niet pijnlijk. De tandarts gebruikt vervolgens een tang, hevel en/of andere instrumenten om de tand of kies te trekken. In sommige gevallen, zoals bij moeilijk te bereiken verstandskiezen, kan een doorverwijzing naar de kaakchirurg nodig zijn. De kaakchirurg gebruikt vergelijkbare instrumenten en soms is een sneetje in het tandvlees of het verwijderen van wat bot nodig om de tand of kies makkelijker te verwijderen.

Na het Trekken van een Tand of Kies

Na de ingreep beoordeelt de tandarts of de wond gehecht moet worden. Dit hangt af van de grootte van de wond en de kans op nabloedingen. Als hechtingen nodig zijn, kan de tandarts of kaakchirurg oplosbare hechtdraden gebruiken, zodat u niet terug hoeft voor het verwijderen ervan. Soms worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt, omdat deze minder snel loskomen en minder vuil vasthouden.

Door goed voorbereid naar uw afspraak te gaan en de instructies van uw tandarts of kaakchirurg op te volgen, kunt u de procedure en het herstel zo comfortabel mogelijk maken.