Tanden poetsen, flossen en spoelen: zorg goed voor uw gebit

Nieuws

By Website Bouwer

Een goede mondverzorging begint bij het grondig poetsen van uw tanden. Dit houdt uw tanden, kiezen en tandvlees gezond en vermindert het risico op gaatjes en tandvleesontstekingen. Voor optimale hygiëne is het essentieel om tweemaal per dag uw gebit goed te verzorgen. Deze maand delen we enkele tips om dit effectief te doen.

Tanden poetsen: hoe u dit het beste kunt doen

Tandenpoetsen helpt tandplak, een wit-gelig laagje dat bacteriën bevat, te verwijderen. Gebruik een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop om uw hele gebit schoon te maken en tandvleesbloeding te voorkomen. Vervang uw tandenborstel elke drie maanden of wanneer de haren uit elkaar gaan staan.

Poets tweemaal daags minimaal twee minuten. Een vaste volgorde helpt om geen delen van uw gebit over te slaan. Houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden en maak korte bewegingen. Een elektrische tandenborstel kan de juiste bewegingen voor u maken, waardoor u zich kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. De meeste elektrische borstels geven na twee minuten een signaal.

Twijfelt u over uw poetstechniek? Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Flossen: een kleine moeite met groot resultaat

Flossdraad helpt om de ruimtes tussen uw tanden te reinigen. Het is beschikbaar in verschillende diktes en soms met een waslaag. Bespreek met uw tandarts of mondhygiënist welk type flossdraad voor u geschikt is.

In het begin kan flossen pijnlijk zijn vanwege gevoelig of ontstoken tandvlees, wat vaak bloedt. Dagelijks flossen helpt deze klachten te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen.

Gebruik ongeveer 40 centimeter flossdraad, gewikkeld om uw vingers. Span ongeveer 3 cm tussen uw vingers en breng het flossdraad met heen-en-weergaande bewegingen tussen uw tanden aan. Werk het draad langzaam omhoog en herhaal dit bij elke tand of kies, telkens met een nieuw stukje flossdraad.